In de gemiddelde horeca keuken komen we vandaag de dag talloze apparaten tegen. Zo staat er in iedere keuken bijvoorbeeld wel een koelkast en vriezer. In deze apparaten kun je (aangebroken) etenswaren bewaren, zodat ze langer houdbaar blijven. Bovendien heeft vrijwel iedere horeca keuken een grillplaat. Dankzij dit apparaat is het bereiden van verschillende gerechten een fluitje van een cent. Daarnaast zijn er nog talloze andere apparaten die van pas komen. In deze tekst zetten wij vijf apparaten op een rijtje die onmisbaar zijn in een horeca keuken.
1. IJsblokjesmachine
Op de menukaart van jouw horecagelegenheid staan ongetwijfeld ook diverse dranken. Veel gasten bestellen namelijk een drankje bij het eten. Bovendien kunnen er gasten komen die alleen wat willen drinken. Een groot deel van de dranken wordt koel geserveerd, zoals frisrank. Is er niet genoeg ruimte in jouw koelkast om dit allemaal gekoeld te bewaren? Dan biedt een ijsblokjesmachine uitkomst. Met behulp van dit apparaat kun je jouw drankjes altijd koud serveren. De ijsblokjes zorgen er namelijk voor dat een drankje binnen no-time koud is.
2. Citruspers
Naast koffie, thee, frisdrank en water staan er op de drankkaart van veel horecagelegenheden een aantal alcoholische dranken, zoals bier en wijn. Daarnaast kun je bij veel cafés en restaurants ook sinaasappelsap bestellen. Als eigenaar van een horecazaak kun je sinaasappelsap in grote of kleine flessen inkopen. Het gaat in dat geval niet om verse jus d’orange en dat smaakt vaak toch net wat minder dan verse jus. Wil je jouw klant verse sinaasappelsap voorschotelen? Zorg er dan voor dat er een citruspers in de keuken staat. Met behulp van dit apparaat pers je makkelijk en snel sinaasappels. Hierdoor staat er binnen een handomdraai een verse jus d’orange op tafel.
3. Frituurpan
Is er een grillplaat aanwezig in jouw horeca keuken? Dan denk je mogelijk dat je hiermee alle gerechten kunt bereiden die op jouw menukaart staan. Je kunt er inderdaad veel mee maken, maar lang niet alles. Zo kun je bijvoorbeeld geen patat bereiden op een grillplaat. Nee, hier moet je een frituurpan voor hebben. Dit maakt dat een frituurpan onmisbaar is voor jouw horecakeuken. Bijkomend voordeel is dat je met dit apparaat ook allerlei snacks kunt serveren. Denk bijvoorbeeld aan loempia’s, maar ook aan een bittergarnituur.
4. Pizza oven
In een groot aantal horecagelegenheden staat tegenwoordig pizza op de menukaart. Wil je dit Italiaanse gerecht ook gaan verkopen in jouw restaurant? Dan denk je mogelijk dat je hier en authentieke steenoven voor moet hebben. Met zo’n oven kun je inderdaad pizza’s bereiden, maar in de meeste keukens is geen plek voor zo’n groot apparaat. Geldt dit ook voor jouw keuken? Schaf dan een compacte pizza oven aan. In vergelijking met een steenoven heeft dit apparaat een geringe omvang. Zodoende kun je toch pizza’s aanbieden zonder dat er veel ruimte verloren gaat in jouw keuken.
5. Wafelijzer
Naast dranken en voor-, tussen- en hoofdgerechten staan er op de menukaart vaak ook verschillende desserts. In veel horecagelegenheden serveren ze ijs als toetje. Wil je jouw gasten een ruimere keuze geven? Dan mag een wafelijzer niet ontbreken in jouw horeca keuken. Met dit apparaat maak je zelf namelijk overheerlijke wafels. Deze kun je bijvoorbeeld serveren in combinatie met een bolletje ijs of warme aardbeien of kersen. Wafels kun je overigens niet alleen als dessert serveren, maar ze zijn ook geschikt voor bij de koffie.