Heb je een heel mooi stofje gevonden en creatief aangelegd? Hieronder lees je hoe je kunt berekenen hoeveel gordijnstof je nodig hebt.
Breedte gordijnstof berekenen
De breedtemaat is gelijk aan de breedte van de gordijnroede of -rails. Gebruik bij het meten altijd een metalen rolmaat. Deze zijn nauwkeurig en lang genoeg om alles in één keer te meten.
Zorg er overigens altijd voor dat de roede of rails breder zijn dan het raam zodat je er vanaf de zijkant niet langs kunt kijken en zodat je de gordijnen geheel naast het raam kunt schuiven.
De breedtemaat vermenigvuldig je met een factor. Deze factor is afhankelijk van onder meer de plooi die je kiest, de afstand tussen de plooien, de diepte die je deze plooi geeft en de dikte van de stof.
Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de breedte
Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de breedte
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5 maal de breedte
Hoogte gordijnstof berekenen
Meet vanaf de roede of rails strak en recht tot op de hoogte waarop je de gordijnen wilt hebben.
Meet altijd zowel links als rechts; vooral oude huizen zijn niet geheel waterpas. Neem de kortste kant als hoogtemaat.
Laat je ze tot op de grond hangen, dan is het aan te raden ze enkele centimeters vrij van de grond te houden. Wil je ze tot op de vensterbank, dan geldt hetzelfde.
Laat je ze tot op de grond hangen, dan is het aan te raden ze enkele centimeters vrij van de grond te houden. Wil je ze tot op de vensterbank, dan geldt hetzelfde. Tenzij je het natuurlijk mooier vindt als de stof royaal op de vensterbank of vloer hangt.
Neem voor de zoom extra stof zodat je boven en onder voldoende stof hebt voor een zoom. In totaal is dit ongeveer 25 centimeter.
Extra stof
Heeft de stof een patroon, dan heb je extra nodig. Zeker wanneer een gordijn uit meerdere banen bestaat gaat er veel stof verloren.
Wil je bijpassende embrasses, de banden die de gordijnen opzij houden als ze open zijn, neem hiervoor dan afhankelijk van het model enkele meters extra stof.
Tip: wat kussentjes in dezelfde stof geeft eenheid!