Verslavingen zijn een groot probleem in ons land. Jaarlijks verschijnen er duizenden mensen met een dergelijke hulpvraag bij hun huisarts. Dan is er natuurlijk ook nog een hele grote groep verborgen verslaafden. Zij die dag in, dag uit met problemen kampen en hier (nog) geen hulp bij krijgen. Dit levert enorme gevolgen op. Zowel voor de fysieke- als de mentale gezondheid. Gelukkig zijn er ook mensen die willen helpen. Plekken waar zij terecht kunnen. De verslavingszorg Amsterdam is heel breed. Er zijn talloze plekken waar je terecht kunt.
Door de jaren heen is er echter wel wat veranderd op het gebied van verslavingszorg. Voorheen ging het enkel om afkicken. Afkicken en de problemen op de korte termijn oplossen. De focus lag vooral op de verslaving zelf en de gevolgen die dit had. Er werd echter niet snel gekeken naar het volledige plaatje. Hierdoor werden mogelijke achterliggende oorzaken gemist. Steeds meer verslavingsinstellingen, zoals bijvoorbeeld Trubendorffer, zien inmiddels het belang van een holistische aanpak in. Maar wat wordt hiermee bedoeld? En waarom is dit nodig?
Wat is een holistische aanpak?
Bij een holistische aanpak wordt naar het volledige plaatje gekeken. Of in dit geval de puzzelstukjes die missen. Als iemand met verslavingsproblematiek naar een kliniek komt, dan is de verslaving duidelijk zichtbaar. Simpel gezegd zou deze persoon dus moeten stoppen met het gebruik van alcohol en/of drugs om zijn probleem op te lossen. Zo eenvoudig is het echter meestal niet. Daarom moet naar het grotere geheel worden gekeken. Deze persoon is namelijk niet alleen zijn verslaving. Er moet onderzocht worden wáárom hij verslaafd is.
Er kunnen heel veel mogelijke oorzaken zijn. Soms vinden mensen het lastig om hun emoties te reguleren en hebben ze het idee dat dit enkel lukt met behulp van alcohol of drugs. Dan zijn er ook nog mensen die gewoon veel te veel hebben meegemaakt. Die hun pijn willen stillen door het gebruik van verdovende middelen.
Natuurlijk kan tegen deze mensen worden gezegd dat ze moeten stoppen met gebruiken. Misschien gaat dit ook even goed. Maar als de achterliggende oorzaak niet wordt aangepakt, zullen zij weer heel snel in hun oude gewoontes terugvallen. Dát is dan ook het belang van een holistische aanpak.
Een verslaving is geen ziekte
De medische wereld ziet een verslaving nog altijd als een ziekte. Je bent ziek geworden door het middel te gebruiken. Als je het middel uit de persoon haalt, wordt hij of zij beter. Maar dat is niet zo. De meeste mensen gebruiken verdovende middelen met een reden. Dit heeft alles te maken met de eigen emoties en hoe afhankelijk ze zijn geworden om hun gevoelens op deze manier te stillen. Een verslaving kan dan ook heel veel verschillende vormen aannemen. Je kunt verslaafd raken aan alcohol en drugs, maar ook aan werken of televisiekijken. Alles waar jij die leegte mee kunt vullen of emoties mee kunt vermijden.
Als de verslaving te maken heeft met een leegte of emoties die niet gereguleerd kunnen worden, dan is het belangrijk om daar de focus op te leggen. Zo is de kans groter dat de behandeling ook echt resultaat heeft op de lange termijn.