Verduurzaming is belangrijker dan ooit. We moeten van het aardgas af, de energieprijzen blijven stijgen en groene energie moet de standaard worden in plaats van een uitzondering die het nu nog vaak is. Een van de belangrijkste plekken om te verduurzamen: je woning. Nu de huizenmarkt een beetje lijkt te stabiliseren rijst soms ook de vraag: levert een huis meer op als het duurzamer is of zijn het nog te hoge investeringen om er resultaat van te merken in de verkoopprijs?
Investering
Het is een afweging: verkoop je je huis zoals het is en ga je zelf op zoek naar een huis met een beter energielabel, of investeer je in duurzame aanpassingen om je huis straks beter te verkopen? En levert dat dan ook wel het gewenste resultaat, en dus winst, op?
De meeste aanpassingen in huis waarmee je energie bespaart, doen dit niet meteen maar er gaat wat langer overheen voor een dergelijke aanpassing zorgt voor relatief goedkope energie op de eindafrekening. Dat resultaat is dus lastig te meten.
Buiten de randstad
In 2018 heeft het onderzoeksbureau Calcasa gemeten wat het effect is op de huizenprijs als daar geïnvesteerd was in duurzame aanpassingen. Wat bleek, in die tijd leverden huizen met een beter energielabel zo’n twee procent meer winst op. En die winst is sindsdien eigenlijk alleen maar toegenomen. Een duidelijk antwoord dus op de vraag of een huis meer oplevert. Kanttekening hierbij is wel dat het niet in iedere regio hetzelfde is. Zo is de verkoopprijs buiten de randstad hoger bij een beter energielabel dan in de randstad.
Duurzame onderhandeling
Hoewel de opbrengsten en winst van een beter energielabel dus per regio verschillen, is de conclusie wel degelijk getrokken: een beter energielabel zorgt voor een hogere verkoopprijs en kun je goed inzetten als onderhandelingsstrategie. We worden tenslotte constant met onze neus op de feiten gedrukt: een duurzamer leven en stabilisering of terugdringen van de klimaatsverandering is nodig om de aarde te behouden. Tel daar de hoge kosten voor energie bij op, en het energielabel wordt een serieuze overweging om een huis wel of niet te kopen, en een bepaler voor de hoogte van het bod.
Het kan dus zeker geen kwaad eens te kijken naar verduurzamingsmogelijkheden, voordat je je huis gaat verkopen. Er zijn bijvoorbeeld vrijblijvend gesprekken in te plannen met adviseurs die goed kunnen kijken wat er mogelijk is en wat de beste investeringen zijn voor jouw woning.