De dagen worden alweer wat langer, je hoort zanglijsters en merels luidkeels zingen en je ziet al volop sneeuwklokjes en de eerste krokussen uitkomen. Word jij ook zo blij van de eerste tekenen van het voorjaar en kun je niet wachten tot de lente straks weer voor de deur staat? Haal het lentegevoel alvast in huis met deze mooie zonnige wijnen!
Bloemig, vol en aromatisch
Weer of geen weer, met een elegante italiaanse witte wijn zoals Roero Arneis ervaar je het ultieme lentegevoel. Deze bijzondere goudgele wijnen uit de Piemonte zijn rijk en vol van smaak, en matchen heerlijk bij gerookte vis, risotto met garnalen of bij asperges. Je proeft in de Arneis druiven een breed palet van smaaknuances van frisse groene appel, pruim, venkel en citrusfruit. Naast de fruitige smaken herken je in de druifsoort ook verfijnde aroma’s van amandel, kamille en witte bloemen, en tegelijkertijd hebben de wijnen een ziltige, knisperende mineraliteit.
Ook Italiaanse wijnen gemaakt van Verdicchio druiven zijn het proberen waard, en vallen qua intensiteit en karakter een beetje in dezelfde categorie als de Arneis. Net zo rijk, krachtig en licht exotisch van smaak. Je proeft kweepeer, frisse zuren van citrus en in de verte venkel en hints van kamille, met een ziltige finale. Mooi op smaak en lekker als aperitief of bij pasta met schelpdieren.
Licht en strak
Een droge en knisperend frisse wijn met een subtiel wit of groen pepertje: de Grüner Veltliner is zeer geschikt om de prille lentedagen mee in te wijden. Deze Oostenrijkse druifsoort heeft mooie hoge zuren. Smaken van grapefruit, citrusschil, appel, en limoen zijn duidelijk aanwezig, maar je proeft ook een lichte kruidigheid. De wijn smaakt perfect als frisse tegenhanger bij gerechten met paddenstoelen, maar is ook een mooie aanvulling bij sushi of andere Aziatische gerechten.
Een vergelijkbare wijn met net zulke tintelfrisse zuren en licht exotische smaken, is de verdejo wijn uit de Spaanse Rueda. De Verdejo wijnen zijn fruitig, sappig en levendig van smaak. De combinatie van passievrucht, gele pruim en verse groene kruiden vormen een aangename balans en een rijke smaak in deze Spaanse witte wijnen. Verdejo combineert erg goed bij vis uit de oven met citroen vanwege zijn verfijnde citrusinvloeden.
Elegant, mineralig en fruitig
Nog zo’n stijlvolle wijn om alvast in zonnige sferen te komen: een elegante Rosé uit de Provence gemaakt van Grenache druiven, laat je voor even wegdromen naar de zonovergoten Côte D’azur. Rosé’s uit de Provence zijn wijnen die bekend staan om een frisdroog en mineraalrijk smaakprofiel, gecombineerd met een aangename fruitigheid vanwege de subtiele nuances van rode besjes, aardbei en framboos. De fijnproever herkent wellicht ook een subtiele kruidigheid met hints van tijm en rozemarijn in deze lichtroze Rosé.
Deze Rosé’s smaken verrassend goed bij een gerecht met gegrilde groenten of bij milde curry’s.