Of je nu je huidige badkamer gaat verbouwen of je gaat je huidige badkamer renoveren; tegels zijn een belangrijk onderdeel van de badkamer. Er zijn misschien wel honderden soorten tegels om uit te kiezen. Dus hoe kies je nu de juiste? In dit artikel geven we je graag een aantal tips!
1. Het juiste soort
De ene tegel is de andere niet. En dat geldt met name voor het soort tegel. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen vloertegels en wandtegels voor in de badkamer. Vloertegels hebben namelijk een ruwer oppervlakte, een anti-slip laag. Hierdoor zijn ze veiliger voor op de vloer te gebruiken, zeker voor in een ruimte als de badkamer waar het vaak wat nat kan zijn. Daarnaast zijn vloertegels ook steviger dan wandtegels. Een vloertegel wordt namelijk intensief gebruikt door er overheen te lopen en een wandtegel heeft als belangrijkste functie alleen het beschermen van de wand tegen vocht, maar ervaart geen druk. Zorg er dus voor dat je voor de vloer ook echt een vloertegel kiest en voor de wand kun je het beste een wandtegel kiezen (maar een vloertegel zou ook kunnen).
2. Kies een goed formaat
Tegels zijn er in heel veel verschillende vormen en afmetingen. De afgelopen jaren, misschien wel het afgelopen decennia, gold hoe groter, hoe beter. Tegenwoordig zijn kleine tegeltjes echter ook weer helemaal terug van weggeweest. En dan met name als ze ook nog een speciale vorm hebben zoals hexagon, rond of schubben. Echter, grote tegels zorgen nog steeds voor een ruimtelijk en rustig gevoel. Daarnaast kunnen kleine tegels snel gaan vervelen. Bedenk dus niet alleen wat je nu leuk vindt, maar ook of je deze tegel de komende jaren nog steeds leuk vindt!
3. Materiaal
Als je kijkt naar het materiaal van tegels, dan is er grofweg een tweedeling te maken; gebakken tegels of tegels van natuursteen. Gebakken keramiek tegels kunnen op heel veel manieren gemaakt worden en ze komen bijna altijd uit de fabriek, waar ze in mallen gemaakt worden. Natuurstenen tegels daarentegen worden van een natuurlijk product gemaakt en worden uit bestaande steen gehaald. Natuurlijk zijn er ook altijd tussenvormen zoals composiet en zijn er ook keramiek tegels die niet van natuursteen te onderscheiden zijn. Het grootste verschil zit in de prijs: keramiek tegels zijn bijna altijd goedkoper dan natuursteen.
4. Design en kleur
Het laatste punt is misschien wel het leukste; de kleur van de tegel. Tegenwoordig zijn matte tegels in uni-kleuren heel populair. Zeker als je kiest voor een klein tegeltje in een specifieke vorm. Echter ook hier geldt; neutrale kleuren zorgen voor rust en ruimte. Natuurstenen tegels hebben vaak een bepaald kleurpatroon, ze zijn niet effen. Echter liggen de kleuren meestal binnen een bepaald spectrum waardoor ze ook rustig ogen. Bovendien ga je op een gegeven moment je huis misschien weer verkopen en niet iedereen houdt van een uitgesproken kleur in de badkamer.