Het interieur van de woning is voor vrijwel iedere woningeigenaar belangrijk. Wanneer wij wat ouder worden, zijn er echter andere aandachtsgebieden die bij het inrichten van de woning komen kijken. Zo wordt de mobiliteit van ouderen in de eigen woning belangrijk. Iets waar niet vaak aandacht aan wordt besteed.
Bewegen door smalle gangen met veel spullen zoals vazen, tafeltjes en andere opfleuringen gaat prima wanneer je jong bent, maar vormen een probleem op latere leeftijd.
Het grootste obstakel voor veel ouderen is dat het traplopen onveilig wordt. Ouderdomsverschijnselen zorgen ervoor dat dit in sommige gevallen niet meer zonder risico kan. Gelukkig is hier een goede oplossing voor en kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen: namelijk de traplift.
Installeren van een traplift
Bij de installatie van een traplift wordt er een railsysteem aan de zijkant van de trap gemonteerd. Aan het railsysteem worden vervolgens een mechanische stoel met een motorunit bevestigd die geleidelijk aan naar boven en beneden beweegt.
Trapliften kunnen vrijwel op iedere trap worden geïnstalleerd, ook wanneer ze meerdere bochten hebben of erg smal zijn. Het enige type trap dat een eventuele installatie moeilijk maakt, is een smalle wenteltrap. Heeft u deze in huis, dan kan deze gratis worden opgemeten door een trapliftbedrijf dat u vrijblijvend kan adviseren.
Het verschil tussen nieuw en tweedehands
Het aanschaffen van een nieuwe traplift wordt altijd aangeraden. Dit komt gek genoeg doordat het een tweedehands traplift niet veel goedkoper is. Het duurste onderdeel van de traplift, het railsysteem wordt namelijk in bijna alle gevallen uniek voor u gemaakt. Hierdoor valt een tweedehands traplift gemiddeld vaak maar € 1500,- goedkoper uit. Dit klinkt als een flink bedrag, maar schijn bedriegt.
Tweedehands trapliften moeten vaker worden onderhouden en hebben eigenlijk geen doorverkoopwaarde meer wanneer deze niet meer nodig zijn. Vaak gaat het om modellen van soms al 4 tot 8 jaar oud en is er een beperkte keuze van modellen waar uit gekozen kan worden.
Het huren van de traplift
De optie voor het huren van een traplift is eigenlijk alleen aantrekkelijk wanneer de traplift korter dan 2 jaar nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een periode na een heupoperatie of een gebroken voet.
DE PGB vergoeding
Dan is er nog de optie van het PGB (persoonsgeboden budget). Dit is een vergoeding die door ouderen aangevraagd kan worden voor een traplift om zo langer in de eigen woning te kunnen blijven. Er zijn echter veel problemen rondom de PGB door de gewijzigde wetgeving van 1 januari 2015. Het is een lang proces dat vaak zonder succes verloopt. Is er snel een traplift nodig, dan is het kopen van een traplift met het eigen geld de beste optie.
Langer thuis blijven wonen
De kosten van een traplift zijn best flink en beginnen (nieuw) vanaf € 6000,-. Deze prijs kan oplopen met enkele duizenden euro’s als u bijvoorbeeld een trap met meerdere bochten heeft of een parkeerbocht wilt laten installeren.
Wat een traplift daarentegen biedt, is een effectieve oplossing om langer thuis te blijven wonen. Maar liefst 70% van de senioren geeft aan zo lang mogelijk in de eigen woning te willen blijven. Voor ouderen die moeite hebben met traplopen is het alternatief van een traplift verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een verzorgingstehuis.
Ondanks de forse prijs van een traplift is het een waardevolle investering in een prettige en verbeterde woonsituatie.