Avondenlang gespeurd op het internet, verschillende mooie woningen van buiten bekeken en nu benieuwd naar hoe die ene leuke woning er van binnen uitziet?
Hieronder het proces van het kopen van een woning in vijf stappen.
1. De bezichtiging
Wanneer je geïnteresseerd bent in een pand, kunt je een bezichtiging aanvragen bij de makelaar. Tijdens de bezichtiging ontvangt je een verkoopbrochure van het pand met daarin de belangrijkste informatie over het pand.
Onderzoeksplicht
Een koper van een pand heeft een onderzoeksplicht naar alle voor hem/haar relevante zaken. Hierbij kun je denken aan de uiterlijk waarneembare zaken en de staat waarin het object zich bevindt.
Ook ten aanzien van publiekrechtelijke informatie die je bijvoorbeeld bij de gemeente, de provincie, het Rijk, waterschap of Kadaster kunt raadplegen vallen onder deze onderzoeksplicht.
Informatieplicht
Uiteraard heeft de verkoper ook een informatieplicht. Alle informatie waar je als koper om vraagt, dient de verkoper te beantwoorden.
Aankoopmakelaar
Het kopen van een huis betekent dat je goed op de hoogte dient te zijn van de spelregels. Wij raden je aan daarvoor een eigen aankoopmakelaar in te schakelen.
2. Beslissen of je de woning wilt kopen
Persoonlijke redenen bepalen doorgaans of je wel of niet geïnteresseerd bent in de woning.
Wanneer je nader geïnformeerd wilt worden over de bouwkundige staat van het object, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Zeker bij een wat ouder pand is dit aan te raden.
Ook is het mogelijk een taxatie uit te laten voeren wanneer je de waarde van het pand wilt weten. Verder kun je bijvoorbeeld denken aan verbouwingsmogelijkheden en vergunningen.
Een gesprek met een bank of hypotheekadviseur is zeker gewenst in deze fase van het verkoopproces.
3. De onderhandelingen
Het object heeft doorgaans een vraagprijs. Deze vraagprijs is in vele gevallen onderhandelbaar.
Je kunt een bod uitbrengen onder bepaalde voorwaarden en tijdens het onderhandelingsproces wordt duidelijk onder welke condities (prijs en voorwaarden) beide partijen tot een akkoord komen.
Een bieding kan alleen plaatsvinden als de verkoper vrij is met het pand. Op een pand dat onder bod ligt (waar een bod op gedaan is), kan geen bieding plaatsvinden.
4. Schriftelijke koopovereenkomst
De makelaar stelt aan de hand van de mondeling gemaakte afspraken een schriftelijke koopovereenkomst op, die bij akkoordbevinding door verkoper en koper wordt ondertekend.
Drie dagen wettelijke bedenktijd
Dit wordt ook wel een voorlopig koopcontract genoemd, maar deze term is verleidelijk. Je bindt je namelijk wel aan datgene dat in de koopovereenkomst is afgesproken! De makelaar zorgt er voor dat de stukken op tijd naar de notaris worden verzonden.
De koper heeft drie werkdagen wettelijke bedenktijd, nadat hij/zij de koopovereenkomst heeft getekend. Dit betekent dat de koper gedurende deze periode de koop kan annuleren, zonder dat er kosten in rekening worden gebracht.
5. Levering bij de notaris
Op de afgesproken datum van overdracht vindt een eindbezichtiging van het pand plaats, en ook de meterstanden gas, water en elektra worden genoteerd en afgewikkeld bij de nutsbedrijven.
Bij de notaris vindt de definitieve afwikkeling van de verkoop plaats, en kunnen na ondertekening de sleutels aan de nieuwe eigenaar worden overhandigd.