Amsterdam is natuurlijk de hoofdstad van Nederland. Maar in vergelijking met andere hoofd- en wereldsteden zoals New York of Hong Kong is Amsterdam helemaal niet zo druk. Ook het verkeer in bijvoorbeeld Manilla is gekkenwerk in verhouding met Amsterdam. Toch is het verkeer in Amsterdam – en eigenlijk in heel Nederland – net even anders dan in andere wereldsteden. In Amsterdam krioelt het namelijk van de fietsers. Dit is oppassen geblazen voor de automobilisten, maar ook voor de fietsers zelf is het belangrijk om goed op te passen. Wij geven je daarom graag vijf tips voor als je gaat fietsen in Amsterdam.
Kijk uit met de tramrails
Er zijn maar een aantal steden in Nederland waar je ze kunt tegenkomen; trams. En daar waar trams zijn, zijn ook tramrails. Een tramrail kan heel erg venijnig zijn als je er met je fietsband verkeerd overheen rijdt en komt vast te zitten, hierdoor kun je namelijk makkelijk vallen. Dit kun je voorkomen door de tramrails zo veel mogelijk te ontwijken, maar als het niet anders kan om dan een tramrails haaks over te steken. Dus als je een straat met trambaan oversteekt zorg dan altijd dat je dit in een rechte lijn doet en niet schuin. OP die manier verklein je de kans dat je vast komt te zitten. Een straat die berucht is voor haar tramrails is de Utrechtsestraat, net zoals aangrenzend Rembrandtplein.
Laat je fiets staan als je gedronken hebt
Nu we het toch over een van de uitgaansgebieden van Amsterdam hebben, laat je fiets staan als je gedronken hebt. Veel mensen weten gelukkig wel dat het niet verstandig is om als je gedronken hebt om dan auto te gaan rijden. Maar hetzelfde geldt voor fietsen. Alleen wordt dit vaak onderschat, veel mensen denken dat ze nog prima kunnen fietsen na een paar biertjes. Doe dit echter niet, maar kies voor de tram of pak lekker een Uber.
Zorg ervoor dat je fiets goed in orde is
Amsterdam staat er bekend om dat er veel fietsen gestolen worden en om die kans te verkleinen, kiezen veel mensen ervoor om op een oud barrel door de stad te fietsen. Ook zijn er mensen die een tweede fiets hebben, speciaal als ze naar het centrum gaan of op stap gaan. Dit is natuurlijk helemaal prima, maar zorg er wel voor dat de fiets in orde is. Het belangrijkste is dat de remmen goed werken. Deze kun je makkelijk laten afstellen bij een fietsenmaker. Zorg er daarnaast ook voor dat je fietsbanden van goede kwaliteit zijn en goed opgepompt, niet te zacht, maar zeker ook niet te hard. En als laatste wat belangrijk is, zorg ervoor dat de fiets op de juiste hoogte is afgesteld. Dit zorgt er niet alleen voor dat je makkelijk trapt en bij de grond komt als het nodig is, maar het verkleint ook op de kans op fysieke ongemakken van een te hoog of te laag afgestelde fiets.
Lampjes
De meeste fietsers hebben een haat/liefde verhouding met de lampjes op hun fiets. Ze weten namelijk dat deze belangrijk zijn om in het donker goed zichtbaar te zijn voor het andere verkeer, maar hebben ook een hekel aan ze. Dit komt omdat ze vaak vergeten, verloren of gestolen worden. Hierdoor komt het toch vaak voor dat je geen lampjes op je fiets hebt. En dan is niet alleen gevaarlijk, maar er staat ook nog eens een bekeuring op van
Bellen op de fiets
Nog zo eentje wat gevaarlijk is en wat je tegelijkertijd een bekeuring kan opleveren: bellen op de fiets. Ook hier wordt vaak gedacht dat het wel meevalt, maar door bellen wordt je flink afgeleid, zelfs als je handsfree belt kun je het maar beter niet doen. Daarnaast kan je het je dus ook een bekeuring opleveren. Alleen al in de eerste vier maanden van 2020 zijn er in heel Nederland meer dan 11.000 bekeuringen uitgedeeld voor bellen op de fiets.