Kaarsen, open haard, pantoffels: niks knusser dan uren (of stiekem dagen) cocoonen op de bank. Maar de nodige klusjes in en om het huis, zoals de schoorsteen vegen, klaren zich helaas niet vanzelf. Waar te beginnen? Comfortabel wonen begint met onbezorgd wonen. Dit zijn de belangrijkste to-do’s voor je woning.
Tip 1: de (dak)ladder beklimmen
Zijn je dakgoten al spic en span? Of zitten deze nog vol herfstbladeren, takjes, mos, ingedroogde resten en vuil? Om waterschade buiten de deur te houden is het belangrijk om ieder jaar, aan het einde van de herfst, de dakgoten vrij te maken. Zo voorkom je nattigheid in huis, zoals lekkages en vochtplekken. En daar zit je nu vast niet op te wachten.
Geen tijd of zin in zelf de dakgoot schoonmaken? We snappen het: niet iedereen kan of wil het dak op met een ladder. Een abonnement op een dakgootservice biedt dan uitkomst. Met een abonnement ben je, voor een paar euro’s per maand, verzekerd van een vakman die één keer per jaar langskomt om de dakgoot schoon te maken en te controleren. Zo kun jij lekker in je dikke trui blijven cocoonen voor de tv.
Tip 2: bezem erdoor!
Eens, dat knetterende haardvuur is héérlijk. Maar stook je wel slim? Vuil in de schoorsteen is een van de meest voorkomende brandoorzaken. De brandweer moet 2.000 keer per jaar uitrukken om schoorsteenbranden te blussen. En dagelijks vinden er wel 13 woningbranden plaats. Door minstens één keer per jaar de schoorsteen te vegen voorkom je brand, rook en andere ellende in huis.
Toch ook goed nieuws: ook voor dit klusje kun je je abonneren op een schoorsteenservice. Voor zo’n vijf euro per maand komt er dan jaarlijks een deskundige schoorsteenveger langs voor een grondige reiniging.
Bonustip: heb je een ouderwetse haard of houtkachel? Dan kunnen er hoge concentraties fijnstof vrijkomen. Wees hier voorzichtig mee: zorg dat je altijd je ramen openzet als je de haard aansteekt, óók als je een ventilatiesysteem hebt. Door alleen dit systeem te gebruiken, kan er namelijk onderdruk in de ruimte ontstaan. Hierdoor kan weer schadelijke rook via de schoorsteen je huis insluipen.
Tip 3: neem je cv-ketel onder de loep
Wanneer is je cv voor het laatst gecontroleerd en onderhouden? Het is belangrijk om dit tweejaarlijks te laten doen door een vakman. Want een oude of verwaarloosde cv-ketel, kachel of geiser kan leiden tot een koude douche of zelfs koolmonoxidevergiftiging. Maar ook een moderne of nieuwe ketel die verkeerd geïnstalleerd is kan voor ellende zorgen. Laat ook deze daarom regelmatig nalopen.
Bonustip: CO-melders waarschuwen je direct als er koolstofmonoxide uit de ketel lekt. Installeer deze in je woning, zodat je jezelf op tijd in veiligheid kan stellen bij een lekkage. Zorg ook dat de ketel in een goed geventileerde ruimte staat.