Heb je onveilige seks gehad met iemand die je niet kent? De persoon in kwestie kan een seksueel overdraagbare aandoening hebben. Wanneer je dit uit wilt sluiten, doe je een SOA-test. Zo’n test wijst uit of je wel of geen SOA hebt. Voordat jij je laat testen, ben je waarschijnlijk benieuwd naar het prijskaartje. Daarom vertellen wij je hier wat een SOA-test kost.
Kosten verschillen per testlocatie
Wie denkt dat een SOA-test overal even duur is, heeft het mis. Er zijn namelijk verschillende factoren die de prijs beïnvloeden. De testlocatie is hier een goed voorbeeld van. Voor een SOA-test kun je terecht bij de huisarts of GGD, maar ook bij een gespecialiseerde kliniek zoals OneDayClinic, zij hebben onder andere een SOA-poli in Utrecht, Amsterdam of Rotterdam. Omdat de prijs per testlocatie anders is, doe je er goed aan om je hier zelf in te verdiepen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je onnodig veel betaalt voor een SOA-test.
Soort SOA-test heeft invloed op de prijs
Het is niet zo dat de testlocatie de enige factor is die van invloed is op de prijs van een SOA-test. Ook het soort test speelt hier namelijk een rol in. Voor de ene test hoeven immers minder complexe handelingen verricht te worden in het lab. Wanneer je veel verschillende soorten testen combineert, kunnen de kosten flink oplopen. Bij OneDayClinic krijg je korting als je combinaties maakt. Onze uitgebreide pakketten zijn hiermee meestal goedkoper dan bij de huisarts.
Voor snelle uitslagen betaal je altijd wel een hogere prijs, maar dit kan het waard zijn doordat een test en behandeling op dezelfde dag hiermee mogelijk zijn. Een uitkomst als je vervelende klachten hebt.
Wordt een SOA-test vergoed door mijn verzekeraar?
Omdat de huisarts binnen de dekking van jouw basisverzekering valt, denk je misschien dat een SOA-test gratis is. Maar is dit eigenlijk wel zo? Het consult bij een huisarts wordt altijd vergoed, maar je betaalt wel voor het onderzoek in het laboratorium. Althans, als je eigen risico nog niet ‘op’ is. Is dit wel het geval? Dan worden de kosten voor een SOA-test volledig vergoed door je verzekeraar.
Laat jij je testen bij een SOA-poli of gespecialiseerde kliniek? Dan worden de kosten niet vergoed. Dit lijkt misschien nadelig, maar besef je goed dat er ook voordelen aan zitten. Een huisarts moet jouw gegevens namelijk doorgeven aan je zorgverzekeraar, waardoor een SOA-test niet anoniem is. Een poli of gespecialiseerde kliniek geeft jouw gegevens nooit aan iemand door, waardoor jij je anoniem kunt testen op een seksueel overdraagbare aandoening. Een ander voordeel is dat je bij een SOA-kliniek vaak zonder wachttijden, vaak dezelfde dag nog, terecht kunt. Kies je voor een sneltest? Dan ontvang je de uitslag zelfs al na 90 minuten.