Via de WMO – de Wet Maatschappelijke Ondersteuning – helpen gemeentes hun inwoners op verschillende manieren. Zo zijn er voorzieningen beschikbaar voor een huishoudelijke hulp, een rolstoel of scootmobiel, maar ook diverse woonvoorzieningen. Het doel van de WMO is om het wooncomfort van mensen te vergroten.
Wat houdt huishoudelijke hulp in?
Huishoudelijke hulp Amsterdam heeft als doel mensen te helpen met het uitvoeren van huishoudelijke taken. Hierbij staat centraal het schoonmaken van de woning. Denk hierbij aan stofzuigen, schoonmaken en ramen lappen. Echter ook andere huishoudelijke taken zoals het verzorgen van de was en het verschonen van het bed horen hier bij.
Ook het aanbrengen van structuur en regelmaat en het bewaken van de veiligheid in huis kunnen tot de taken van de huishoudelijke hulp behoren. Het belangrijkste doel van deze WMO voorziening is het verzorgen van een schoon en leefbaar huis zodat de bewoner langer en plezierig thuis kan wonen.
Voor wie is huishoudelijke hulp?
Bij huishoudelijke ondersteuning wordt er vaak gedacht aan ouderen die fysiek niet meer in staat zijn om hun gehele huishouden zelf uit te voeren. Dit is ook inderdaad een van de belangrijkste doelgroepen. Daarnaast zijn er echter nog andere mensen die in aanmerking komen voor deze voorziening. Bijvoorbeeld als er sprake is van lichamelijke beperkingen, bijvoorbeeld wanneer iemand in een rolstoel zit. Ook chronische psychische klachten kunnen ertoe leiden dat iemand niet (voldoende) in staat is om het huishouden te doen en in aanmerking komt voor een huishoudelijk hulp. Ditzelfde geldt voor mensen met psycho-sociale problemen. Als laatste is het ook mogelijk om tijdelijk aanspraak te maken op huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld na een ongeluk of operatie.
Voorwaarden
Huishoudelijke hulp via de WMO wordt per gemeente behandeld en de voorwaarden kunnen dus ook per gemeente verschillen. Belangrijk is wel dat er altijd eerst in de eigen omgeving gekeken wordt of er niemand is die kan helpen. Denk hierbij aan een partner, mantelzorger of kinderen. Je moet kunnen aantonen dat jezelf het huishouden niet kunt doen. En daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je ook daadwerkelijk ingeschreven staat bij de gemeente.
Voor het aanvragen van de huishoudelijke hulp, is er een indicatie nodig die kan worden aangevraagd bij de gemeente. De kosten voor de huishoudelijke hulp worden betaald door de gemeente. Er is alleen een eigen bijdrage van ongeveer 19 euro per maand.