Het is een veel voorkomend fenomeen bij kinderen, bedplassen. Wordt jouw kind nou meerdere keren per week wakker met een natte pyjama en beddengoed wat doorweekt is? In dit artikel vertellen wij hoe jij kan omgaan met bedplassen.
Wat houdt bedplassen nou in?
Het grootste deel van de kinderen tussen de twee en drie jaar is overdag zindelijk. Pas bij de leeftijd van drie en vier jaar oud, zijn ze ook ’s nachts zindelijk. Vaak zien we dat jongens later zindelijk worden dan meisjes. Ook als je kind zindelijk is, kan er wel eens een ongelukje gebeuren. We spreken dan ook pas van bedplassen als:
– Een kind van vijf of zes jaar oud tweemaal per maand of vaker in bed plast
– Een kind van zeven jaar of ouder één keer per maand of vaker in bed plast ’s nachts
Oorzaken
Er zijn meerdere oorzaken voor bedplassen. Onthoud altijd dat je kind het niet expres doet. Hieronder een aantal oorzaken:
– Je kind produceert meer urine ’s nachts dan normaal
– Je kind neemt niet tijd genoeg om goed uit te plassen overdag
– Erfelijke factoren kunnen een rol spelen
– Emotionele oorzaken als angst of stress
– Obstipatie of urineweginfectie
Tips
Vele kinderen zullen geen behandeling nodig hebben tegen bedplassen en zullen vanzelf zindelijk worden. Bedplassen tegengaan is zeker niet onmogelijk! Hieronder hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet die je kan uitproberen, voordat je overgaat op speciale methodes of trainingen tegen bedplassen.
– Zorg ervoor dat je kind regelmatig naar het toilet gaat en goed uitplast. Alles wat er overdag niet uitkomt, zal er uiteindelijk ’s nachts uitkomen.
– Geef vooral positieve aandacht aan je kind. Bedplassen gaat namelijk onbewust. Word daarom niet boos, maar geef aan dat het morgen wel gaat lukken. En geef ook zeker een compliment als het een nacht wel goed gaat!
– Ga niet weer over tot het gebruiken van luiers. Wanneer je dit doet, zal het alleen maar lastiger worden voor je kind om er van af te komen.
– Houd vol! Kies voor een bepaalde aanpak en zet door. Opgeven werkt niet motiverend en zal ook zeker niet helpen bij het stoppen van bedplassen.
Hulp
Wanneer de tips ook niet mogen baten, zou je contact op kunnen nemen met de huisarts. De huisarts kan dan advies geven en/of jullie begeleiden in het proces. Je kan bijvoorbeeld worden geadviseerd om hulp te zoeken bij een speciaal behandelcentrum. Of als het gaat om sociale of mentale spanningen, kan je worden doorverwezen naar een therapeut. Hulp zoeken is niet iets om je voor te schamen en kan heel goed helpen bij bedplassen!